Nauka mladima

Dobrodošli!!!
 
PrijemPrijem  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Atom

Ići dole 
AutorPoruka
LEX
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 88
Datum upisa : 28.11.2007

PočaljiNaslov: Atom   Ned Dec 02 2007, 13:31

Atom (grčki άτομον (atomon) - nedeljiv) je najmanji delić supstancije, tj. hemijskog elementa koji ispoljava sve osobine tog hemijskog elementa. Atom se sastoji od 3 tipa subatomskih čestica:

* Elektrona, koji imaju negativno naelektrisanje i zanemarljivo malu masu;
* Protona, sa pozitivnim naelektrisanjem i jediničnom masom; i
* Neutrona, koji imaju jediničnu masu ali nisu naelektrisani.

Hemijske osobine atoma određuje broj protona u njemu (redni broj), a masu broj protona i broj neutrona. Atom kao celina je neutralan jer sadrži isti broj elektrona i protona. Atom postaje naeletrisan tako što primi ili otpusti jedan ili više elektrona i postaje jon.

Hemijske osobine atoma ne zavise od broja neutrona, pa postoje atomi istog elementa sa različitim brojem neutrona - izotopi.

Atomska jezgra sa nepovoljnim odnosom broja protona i broja neutrona su nestabilna i putem radioaktivnog raspada prelaze u stabilnije stanje. Osim navedenih elementarnih čestica postoji čitav niz drugih koje ulaze u sastav atoma kao što su: mezoni, pozitroni, neutrino itd...

Na današnjem nivou nauke smatra se da elementarne čestice nemaju unutrašnju strukturu i da su nedeljive i nedimenzionalne. Međutim u nauci postoji teorija koja se naziva teorijom žica (eng. String Theory) koja određuje elektrone kao jednodimenzionalne čestice. Ova teorija nije dokazana, ali matematička modulacija pokazuje da je veoma verovatna.

Elektroni u atomu su raspoređeni u tzv. elektronskim nivoima. Složeniji atomi imaju veći broj elektronskih nivoa. Broj elektronskih nivoa u atomu ne može preći sedam.

U prvom elekrtonskom nivou atom može imati najviše dva elektrona. U poslednjem, sedmom elektronskom nivou, atom može imati najviše 8 elektrona. Poslednji elektronski nivo se naziva valentni elektronski nivo i ukoliko ima 8 elektrona dostiže tzv. stabilnu elektronsku konfiguraciju. Ova konfiguracija može da se postigne i u jedinjenima prilikom obrazovanja tzv. zajedničkog elektronskog para u kovalentnoj vezi.

Elektronski nivoi su obeleženi slovima latinice: K, l, M, N, O, P i Q.

Elektron može da kruži u orbitalama ili nivoima na 4 različita načina. To su s, p, d i f orbitale.

Raspored orbitala (ili nivoa) u atomu izgleda ovako:

* K: 1s2 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 2
* L: 2s2 2p6 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 8
* M: 3s2 3p6 3d10 - maksimalan broj elektrona u orbitali 18
* N: 4s2 4p6 4d10 4f14 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 32
* O: 5s2 5p6 5d10 5f14 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 32
* P: 6s2 6p6 6d10 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 18
* Q: 7s2 7p6 - maksimalan broj elektrona u orbitali - 8.


Elektroni u atomu imaju dvojaku prirodu: talasnu i čestičnu. Priroda elektrona je određena Hajzenbergovim načelom neodređenosti. Ponašanje i priroda atomskih čestica je određena zakonima kvantne mehanike ili atomske fizike.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Atom
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Nauka mladima :: Hemija :: Fizička hemija-
Skoči na: